NEW YORK: SVAGT AVSLUT, APPLE OCH MONSANTO UPP, S&P500 -0,2%
STOCKHOLM (Direkt) De amerikanska börserna stängde måndagshandeln lätt på minus, där en viss försvagning syntes på slutet. Höll tillbaka indexen gjorde oljan, medan Apple gav lyft till tekniksektorn.
Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till 17.493. S&P 500 backade 0,2 procent till 2.048. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,1 procent till 4.765.
Omkring 750 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.850 miljoner aktier omsatts.
”Jag tror att marknaden försöker smälta förra veckans Fed-protokoll. Alla kommer noga bevaka veckans inkommande statistik, det är husdata, PMI och speciellt lönetrycket”, sade Mark Kepner, aktiehandlare vid Themis Trading i New York, till Bloomberg News.
Defensiva sektorer var sämst presterande inom S&P500 med utilities (el- och gasbolag) på jumboplatsen, medan konjunkturkänsligt gick bättre med Monsanto upp 4 procent. Tyska Bayer har lagt ett bud på kemibolaget vars aktie avancerat de senaste veckorna på uppgifter om ett samgående med antingen Bayer eller BASF.
Medvind hade även Apple som klättrade 1,3 procent. Enligt mediauppgifter har Apple bett sina underleverantörer att förbereda sig för produktion av 72-78 miljoner enheter av den nya Iphone 7-serien i slutet av 2016. Produktionsnivån är den högsta på två år och ligger högre än de 65 miljoner enheter som vissa analytiker hade räknat med.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,83 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Det blir spännande att se om sentimentsnivån vid 1360-1365 kommer att tas ut eller om vi får en ny ännu lägre topp.”
Veckan inleddes med en skvalpig dag som initialt begränsades av 1345 på ovansidan och 1333 på nedsidan. Allt mindre svängningar och till slut en stängning vid 1339 innebar en nedgång med måttliga 0,3 procent. Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 27 april.
Kursen har smugit sig upp sedan vändningen den 6 maj men det är ingen uppgång som övertygar mig. Studerar vi kraften i nedgången som inleddes den 21 april och volymen i de röda candlesticksen som präglade nedstället för att sedan jämföra med de två senaste veckornas ”uppgång” ser vi tydliga skillnader. Uppstudsen som jag knappt ens vill kalla den består av överlappande kursstaplar som varannan dag stiger och faller. Volymen under uppgångsdagarna tyder inte på att köparna är på väg in i matchen, snarare tvärtom. Studerar vi nivåerna så är det fortfarande en bit kvar till 1362 där vi hittar 50%- och sentimentsnivån för den senaste månaden. En ny lägre topp än 1423 är ytterligare en pusselbit för fortsatt nedgång och ju lägre toppen hamnar desto sämre självförtroende har köparna.
Igår steg 56 procent av 284 aktier som jag dagligen bevakar och sedan årsskiftet noterar 42 procent högre noteringar nu än då. Bästa sektorer igår blev defensiva hälsovård och verkstad medan oljebolag och konsumenttjänster gick sämst.
Volymen igår noterades kring samma nivå som i fredags och därmed 14 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
NGM
– Kopparbergs Bryggeri
FIRST NORTH
– Bayn Europe, Pegroco
AKTIETORGET
– Gabather, Parans Solar Lightning
ÖVRIGA NORDEN
– Golden Ocean (på morgonen, ändrat datum fr 31/5), Next Biometrics
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Aveva, Hewlett Packard
STÄMMOR
– A City Media, Ecoclime Comfort Ceilings, Episurf Medical, IBT, Kopparbergs Bryggeri, Lerøy Seafood Group, Matse Holding, MTG, Sobi (ändrat datum från 19/5), Tele2, TNS Prospera, Zenicor
BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Bayn Europe: bolagspresentation hos Remium kl 14.30
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bayn Europe: teckningsperiod för units i nyemission avslutas
– Dignitana: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Immunicum: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Kontigo Care: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 10/6)
– Opera Software: anmälningstid i bud från kinesiskt konsortium löper ut
– SSAB: meddelar fullständiga villkor i nyemission
– Talkpool: första dag för handel på First North
KAPITALMARKNADSDAG
– Sandvik: i Sandviken kl 9.00-17.00
– Pandox: i Bryssel kl 10.00-18.30
EXKLUSIVE UTDELNING
– Consilium (2:00 kr), Melker Schörling (3:10 kr)
MAKROSTATISTIK
– Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator maj kl 8.45
– SCB: arbetslöshet april kl 9.30
– Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: försäljning nya bostäder april kl 16.00
POLITIK
– Riksdagen: finansminister Magdalena Andersson deltar i offentlig utfrågning om Finanspolitiska rådets rapport kl 9.00-11.30
– EMU: eurogruppsmöte i Bryssel kl 15.00
CENTRALBANKER
– Riksbanken: resultat omvänd repa kl 10.15
– Riksbanken: Stefan Ingves talar på Dagens Industris årliga bankkonferens om Riksbankens syn på det aktuella penningpolitiska läget och penningpolitiska utmaningar, ingen publicering är planerad kl 11.05
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge inte den positiva omslagsformationen från i torsdags och fredags fallerar navigerar vi vidare upp mot i första hand taket i den fallande kanalen följt av 2085 men det är först om 2111 tas ut och hålls som vi får en ny högre signifikant topp.”
Veckan inleddes minst sagt skvalpigt och kursen slot mellan 2054 och 2050 fram till en timme innan stängning då säljarna tog över. Måndagens stängning vid 2048,0 motsvarade en nedgång med måttliga 0,2 procent.
Gårdagens kursstapel var den minsta sedan den 9 maj. Lägger vi ihop de tre senaste dagarnas candlesticks noteras fortfarande kursen ovanför mitten vid 2042, som är nivå som vi ska hålla koll på. Än så länge noteras dock kursen under både EMA-8 och MA-20 som jag använder som kortsiktiga sentimentsindikatorer. Om det visar sig att varken 2085 eller 2111 nås innan kursen åter vänder ner tolkar jag det som ytterligare ett svaghetstecken och att sannolikheten för ett utbrott nedåt likt det som avslutade förra året ökar då.
Bästa sektorer igår blev basråvaror och ickecykliska konsumentprodukter. Sämst gick kraft- och energibolag. 57 procent av aktierna steg igår och 40 procent noterade nedgångar.
Volymen igår var den lägsta sedan den 10/5 och 18 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. VIX steg med 4,1 procent till 15,8 vilket innebär att placerarkollektivet väntar sig rörelser mellan 2140 och 1955 den kommande månaden. Den låga nivån på VIX i relation till hur nära viktiga motstånd kursen noteras och den tveksamhet som råder så är det mycket som talar för att VIX är på väg att vända upp och att en topp är trolig i det breda indexet S&P500.